Tuesday, April 15, 2014

Mummy to Be checklist Version ii












Hello visitor, jom checkidaut checklist Adeeb yang entah la, macam tak berubah je. sama je mcm tu la kot. xde yang menambah dan tak de pulak yang berkureng. Tak pastilah apa lagi yang tak settle untuk barang-barang baby ni.

On-The-Go 
Infant car seat (carrier) - Done
Stroller/Travel System - Done
Front carrier or backpack  - Done

Beds and linens
For this I beli one set Brand Baby Love. Mudah dan settle!
Pillow - Done
Bolster - Done
Comforter -  Done
Mattress - Done
Two to three fitted crib sheets - Done
Four or more receiving blankets for swaddling baby - Done
Waterproof crib liners - Done
Nursing Pillow - Done


Diaper Duty
Diapers -
Baby wipes - Done
Diaper pail -
Diaper bag - Done Simple Dimple XL Diapers Bag

Clothing
Sleeping outfits -Done
Onesies - Done
Small baby cap -Done
Socks/booties -Done and over-done
Soft, comfortable daytime outfits - Done

Feeding Time
If you're planning to breast-feed: 

Nursing bras and pads - Done
Breast pump - Done Tommee Tippee
Bottles equipped with newborn nipples - Done Tommee Tippee
Bottle brush - Done
Cloth diapers or burp cloths - Done
Sterilizer - Done Tommee Tippee Steriliser

Bath Time
Plastic infant bathtub - Done will be using bathtub age 14years old. Masih lagi in good condition.
Soft hooded towels - Done
Baby washcloths - Done
Baby body wash that doubles as shampoo -Done
Pair of blunt-tip scissors or baby-sized nail clippers -Done
Soft brush and comb -Done
Baby lotion -Done
Natural baby oil -Done
Digital Thermometer - Done


Keeping Baby Happy
Pacifiers - Not sure about this. haven't decide on this. Xmahu dia bergantung dengan pacifiers.

Okaylah. Adeeb rasa ini sahajalah buat masa ni. Im sure banyak lagi barang yang adeeb tak list kat sini. Itu tak apa. soon Adeeb akan hupdate untuk next entry. 

Bila tengok balik checklist ni, baru sedar. Rupanya barang baby ni, nak get ready macam waktu kita nak kahwin-kahwin dulu. Haaaaa bagi yang mahu mendirikan rumah tangga tu, mungkin checklist yang ini lebih sesuai untuk anda : http://adibahrisha.blogspot.com/p/wedding-checklist.html

Alright semua, masa untuk keluar dari blog. Will update soon. Bye Semua.

Assalamualaikum.

Yang Benar,
Mommy-To-Be
AdibahRisha

Monday, April 14, 2014

Dear Lil One




Dear Lil One,


You are 29 weeks and 4 days today. 




Which mean I have at least 73 days to go to prepare your stuff. We may not be rich, but we assure you that we will provide everything you need. Oh ya, umi nak share something with you. Last week babah bring me to Klinik Dr. Fauziah, Ampang. We are so curious with your gender. So we decide to scan you using 3D and 4D.


Guest what, we have to wait at least one hour before our turn, just because the baby before you, merajok do not want to show his face to Doctor and his parent. The Sonographer Ms Jezzlynn Told me this waktu sampai our turn.

So lepas umi and babah masuk room tu, Ms Jezlynn tu ask me to baring first. Fuhhh I tell you, banyak gile equipment and monitor dia so big. While she get prepared to show you to us, Babah is just sitting at chair and he look excited. I've never seen him like that.

Since he is so excited, he want to capture my picture. Unfortunately, he forgot to silent his phone. KECEPEKKKKK!!!! Oh myyy myyy myy his phone punya camera sound i tell you, if umi punya kulit is white, surely blushing punyalah. sebab malu. I told him so many time, to silent his phone before taking picture.

Okay When Ms Jezzlynn is ready, So she start to move the 2D scanner around umi's tummy. First I saw Black and White la.  okay we are getting more exicted when she start to do 3D. Then Oh lil one pengarang jantung hati umi babah. No wonder!

Waktu scanner to smpai kat your face, you are sleeping sayang. Itu statement yang sopanlah. You are sleeping. But, I tell you, your tangan and kaki, semua cover your muka. you memang malu ke ape time tu? Ke you tengah nak jadi ahli gymnastic?

You dont want to show us your full face. So Ms Jezlynn got to ask me to mengiring sedikit so she can wake you up. She uli-uli perut umi and say this :

"Babyyyyyy, bangunlahhh....Mama and papa wanna see your face." She pujuk you. I smile. Babah, he senyum while his eyes not move at all from the monitor.

"Babyyyy tepi sikit tangan tuuuu" Said Ms Jezzlynn again. And you move your hand and leg a bit. After you move, we cant stop laughing and shock that you making such expression. You are not comfortable when she wake you up. Your eyebrow berkerut exactly like your babah when i woke him up. I laugh but in the same time, I was so touched. I nearly wanna cry seeing you. My lil one, I love you.

Tak cukup dengan kening berkerut, your sweet lil lips, muncung like you wanna say this;

"Ummmmmmmm siapaaaa yang kejutkan saya tidur ni? I wanna sleeepppp moreeee moreee moreee laaaa umi, babah. I dont want to wake up."hahahaha please behave ya bila you da besar nanti. tak mo bawak perangai babah sangat. hehehehe


Lepas you move your hand and kaki sikit tu, you dont even wake up ya. you are still sleeping. We got to see your full face, Ms Jezzlynn to cakap your lips follow babah's lips while your nose, inherited from me. Auccchhh Lil bit 'Mancung' lah kalau follow umi. hahahah

Lepas tu, when scanner to move dekat your gender, Oh My, you use to nyorokkan your gender when umi buat 2D scan dekat klinik lain, but this time, you proudly wanna show us your gender. Hahahaha Hero umi babah!

Lepas tu, Ms Jezzlynn scan again to your face, Lepas tu you bagi Kick kat scanner tu. You memang active sangat. No wonder umi selalu rase you tengah training football dalam tu.

Alhamdulillah, you sihat sayang. Umi and Babah cant wait to see you. Please be healthy and grow up ya sayang. Tinggal 2 bulan je. Lepas tu, Umi and babah boleh hug you.

Okay below is some of the picture for you. So in the future you got to see you in my tummy. I can only show you this since your paternal grandma want to make everything so exclusive and refure to give us permission to show your picture more to public.

Apa-apa pun, I love you. I love you, and I love you.







Love Umi,
The Blog Owner.









Friday, March 28, 2014

Meet Our lil One - 2D Scan




Hi korang,

Sekali lagi, ini adalah post tertangguh sejak birthday Adeeb 19 March 2014 hari tu. Happy Belated Birthday to me!

Tak sangka cepat masa berlalu.  Tetiba dah 24years Old. Hope not too young to have baby.
Pada tarikh ini Adeeb da pun masuk 27week and 1 Day which mean another 90days to go! Chaiyokkkk sweetie pie! Keep growing and be healthy!

Kebetulan pulak waktu birthday Adeeb tu memang ada appointment monthly check up di clinic.

So everytime Adeeb going for check up dorang akan print kan 1 copy 2D Ultrasound scan for me. So nampaklah sijantung hati anak umi sedang sibuk menendang. So far I have not done our 3D & 4D yet disebabkan kekangan masa Adeeb dan suami.

Kalau siapa-siapa ada info tentang clinic yang buat 3D & 4D area KL and Gombak, Please lemme know. Preferable kalau tak perlu buat appointment. Walk in je.
 





Okay yang atas ni, adalah scan yang pertama kami buat untuk check lil one. Masa ni, Adeeb and Husband tak berapa nak nampak sangat. Kat mana baby. But doctor ckp, Ni hah da ade baby! hahaha kompius aku. Tapi we all angguk je lah. Doctor lebih arif.




This photo was taken 03 February 2014 lebih kurang plus minus 4 month lah umur you, lil one. Nampak tak anak umi yang sorang ni? So small. But you are so active. during this time, Doktor Norliza, terkejut that you are so active. When she move the scanner to the right, you go left, When she go left, you go right. Main hide and seek with umi and baba ya sayang? you soooo notti ya.





Disebabkan awak active, Dr. Norliza keluarkan sekali gambar your leg. nampak tak atas ni? Amboiiii kemain ya anak umi ni. Semenjak tu, you memang active lah! Pendek kata, siang umi bangun, you da say 'Morning umi! Assalamualaikum baba! Lets go jogging!'

you akan jog sampai you letih. then you sleep. Bila tengahhari sikit, you akan main tenis. Umi rasa macam, Okay fine, anak umi tengah exercise. Bila petang sikit, you da start nak main football. tak pun swimming kot. kan baby? But I dont mind. Umi enjoy bila you move.

Bila malam menjelma, time ni, you da start dengar slow music. you gerak slow-slow. but sometime, umi cant sleep cause you keep on moving excitedly tell your baba your schedule of the day. 
Baba pun, 'Wow anak kita tendang lah umi!' 
Apologize him, he dont know that you are actually trying to communicate with him.
LOL







Okay, this is your latest photo! Jengjengjeng! you are big now honey!
Time ni, Bila Doctor kat Klinik Ibu dan Anak scan you, you haiyyyakkkk scanner doctor tu.
Umi rasa maybe you tengah exercise. Tapi doctor tu mesti rasa you tengah berlatih Kung fu time ni.
Sebab kemain you punya kick tu sayang. ;)

Okay lepas seminggu umi pergi scan you, 
Okay kali ni, pattern schedule you dah berubah, you active when umi tengah Free.
You understand umi better now ya? Sorry lil one, umi lil bit busy nowadays.

Tender and Quotation need me more.
But I never forget you, I know you trying to seek my attention sometime.
And trying to get my permission to move actively.

'Hello umi, boleh tak saya nak exercise?'
Lepas tu umi akan usap you to say YES!
Then baru you start Kick-ing me like non stop.

Ni pun waktu umi type ni, you tengah buat gymnastic kot.
rasenye mcm you pusing 360  degree to the left and right. Up side down. Fuhhhhhh

Fuhhhh Fuhhhh.
Oh ya, nenek belah umi and baba keep on asking us,
anak ni apa gender dia?
Umi tak nampak lagi your gender, but we prepare unisex punya barang.
Tak da pulak we all buy pink, takut haru jeee if you are a boy.
And we all pun xde barang blue, Kalau tak haru jeeee if you a girl.

hahahaha.
Okay lah sayang, umi nak start buat tender semula. Lunch hour dah habis.
Umi ada submission Monday ni. JKR & KWSP.
Big tender baby!
Wish us Luck!

Okay lah itu je buat masa ni.

See you later.



Love, Umi.






















Wednesday, March 26, 2014

JAUH

Source : Google





Aku seperti sebuah perhiasan,
Yang kau simpan, 
Yang kau pamer,
Di ruang luas terbentang dihadapan matamu.

Aku seperti sebuah arca,
Yang kau lukis, 
Yang kau hiasi indah,
Buat tatapan mata kasarmu.

Aku seperti sebuah boneka,
yang mungkin hanya mainan,
yang mungkin hanya teman sepi,
Yang tak pernah kau cuba kenali jauh disudut jiwamu.

Aku cuba mencari secubit pengertian,
Pengertian semua ini,
Mungkin aku antara arca kesukaanmu,
Walau dekat,
Tapi ternyata kita jauh.

Kau terlalu jauh untuk aku capai,
Kau mungkin mimpi dimalam hari,
Bila siang datang menjengah kau hilang,
Hilang jauh dari pandangan.

Aku sepi.
Aku sendiri.




 






















Tuesday, March 25, 2014

Ini Mungkin Yang Terakhir





Warkah ini aku tulis mungkin buat yang terakhir kalinya,
Aku tak pasti bila masaku akan tiba,
Hari ni hari aku diselubung duka,
Tapi bukan aku yang menerima tamparan ini,

Sahabat ditempat kerjaku baru sahaja kehilangan suami beliau,
Baru sekejap cuma bermadu kasih,
Zuriat masih kecil,
Tak pandai lagi menyebut papa,
Papa, papa, papa,
mampukah kau menghafal wajah papamu sayangku?
Sedih! Sayu hatiku!
Kalaulah aku ditempat beliau,
Allah, Allah, Allah!

Zuriat itu, 
apalah nasibnya,
Belum sempat lagi dimanjakan,
Bagaimanalah hidupnya nanti,
Saat orang bertanyakan mana papamu?
Apalah jawaban anak kecil itu?
Mungkin papa belum pulang kerja.
Allah, Allah, Allah.

Apa nasibnya sang isteri,
Semalam kita bersama,
Semalam baru ku peluk cium tangan itu,
mungkin harini, kulihat sekujur tubuhmu,
tak mampu pun nak menghulur mintak disalamkan pun.
  Mungkin ini kali terakhir kau tidak menciumku,
tapi aku menciummu buat kali terakhir kalinya.
Buat terakhir kalinya.
Belum puas aku bermadu kasih!

Semalam aku dapat mendengar suaramu,
biar tak merdu,
cukup buat sedap halwa telinga,
Semalam baru ku lihat wajah itu,
biar tak kacak, 
cukup buat menyedap mata memandang,
Semalam baru ku siapkan makan malam,
mungkin malam ini, 
masakanku tak dapat lagi dihidangkan dihadapanmu,
Allah, Allah, Allah.

Air mataku bergenang buat nasib seorang sahabat.

Entah kalau aku ditempatmu,
kuatkah aku?
kuatkah aku?
kuatkah aku?
berkali-kali soalan ini menerjah benak fikiranku.
Menggasak hebat emosi dan jiwaku,

kalau boleh ingin sahaja aku terbang ke pangkuan suami aku sendiri,
yang sedang sibuk mencari rezeki buatku,
ingin aku peluk cium beliau,
Aku tak mampu.
 Tak mampu kehilangan imamku sendiri.
Imamku masih disini, 
Didunia ini.

Tapi bagi imam sahabatku, mungkin kejap lagi,
jasad imamnya akan disemadikan.
Allah, Allah, Allah, 
pasrahkah atau redhakah beliau?
Tamparan ini beliau rasakan saat ini.
Nasibku? Siapalah yang tahu.


Hanya doa yang mampu ku kirimkan buat kamu.
Semoga kuat,
Semoga kuat demi zuriat mu dan beliau,
Kuatlah sahabat.








Yang benar.

Aku.







 





Friday, March 7, 2014

Sambungan Terselak Kertas Semalam



Bile aku mula kan satu cerita aku selalu tulis. semalam....yesterday. bukan niat aku membandingkan hari semalam dengan hari ini. tapi kenyataannya, memang hari semalam tidak sama dengan hari ini.

semalam, cerita ku sedih.
semalam, jalannya bahagia.
semalam, aku jatuh cinta,
semalam, hati aku punah,
semalam, indah-indah,
semalam, hancur kecewa,
semalam, senyum ketawa,
semalam, menangis hiba,
semalam, malam,
semalam, siang!


hmmm, aku bosan dengan jalan cerita yang sama. setiap kali ingin aku selak muka surat yang baru, kertas ku kosong. Bukan pen ku yang melakar cerita-cerita indah didunia. lalu ku biarkan hidup ini seolah sebatang tiang elektrik. tegak berdiri. menyalurkan tenaga elektrik ku pada yang memerlukan. bila angin meniup dapatku rasakan bayu. tetapi tidak ku sama berhayun seperti lalang. tidak aku gugur seperti daun kering. aku tetap berdiri. kaku.
kadang-kadang ku mahu tersungkur jatuh. berlari laju, melangkah setapak ku inginkan perasaan gembira ketawa terbahak-bahak. mahu juga menangis berguling-guling. tapi jiwa ku kosong. salah apa ya? keras benar. ingin ku ketuk-ketuk pintu gate hatiku. biar lentur. seperti rebung bukan buluh. tegas ingin ku lembut-lembutkan seperti adunan cheese cake. ketat seperti ingin ku longgarkan nat-nat supaya skru itu tidak mengetatkan emosi ku.
huh, hampa. bila aku jatuh aku tersungkur. ramai yang ketawa. aku masih duduk menanti tangan yang mahu menurunkan sikit kedudukannya biar setaraf dengan ku, bukan memberi bantuan atau simpati. hell, aku bencikan simpati, aku hanya mahukan erm erm erm...aku tidak mahukan apa-apa. hanya mahukan tangan yang dihulur membantuku berdiri dan bersedia melangkahkan kaki lalu menjadi dakwat hidup ku. kerana sebelum ini kertas ku kosong. dan aku mahu dia jadi dakwat ku, dan melakar sesuatu dikertas itu.
mungkin lakaran . . . [dot dot dot]  to be continue.... (Post April 11, 2009)




Mungkin lakaran itu lakaran bahagia, Mungkin lukisan itu lukisan indah dari sang rumi buat si juli. Mungkin juga lakaran itu hanya lakaran bayang-bayang yang makin dikejar makin menghilang. Aku keliru. Lalu ku biarkan lakaran ku terhenti bertahun-tahun lamanya untuk ku sambung semula.

Kini aku bersedia, Lebih bersedia untuk berkongsi lakaran yang telah lama aku simpan tergantung di ruang stor. Hampir berhabuk tapi masih kukuh dari serangan sang jiwa-jiwa kacau. aku keluarkan lakaran yang terhenti itu. Aku selak ia. aku ambil semula warna-warna kehidupan ku. ku hidupkan warna dengan siraman air cinta.

Hampir lima tahun lakaran ini terhenti. aku angkat berus lukisan yang masih lagi boleh digunakan. ku celup ia dengan warna hijau, segar. Sesegar cinta ku. Aku sambung kan lakaran itu dengan cerita tangan lelaki itu. Dia lelaki yang sanggup menurunkan sedikit egonya, menghulurkan tangannya yang sasa padaku, membantu aku bangun dari kecewa. Dia mahu melangkah denganku. Aku sambut dengan seribu tanda tanya. Kerana aku pasti kalau sudah jodoh biar beribu langkah aku lari, Ia tetap akan menghampiri. jadi 'Aku terima Nikahnya'.

Kini, aku celup pula berus itu dengan warna kuning. aku lakar pula cerita lelaki itu telah menaikkan martabatku menjadi isteri. aku lakar dengan warna merah, semerah cinta kami yang berputik membara. aku lukis sang juli dan rumi yang berjanji sehidup semati, bahagia dan duka bersama. Aku lakar juga sedikit duka kerana hidup tak selalu indah. Ini bukan kisah Cinderella dan sang Putra Raja kacak. Ini kisah hidup realiti pasti ada duka dan luka. Kisah Juli yang kehilangan zuriat pertamanya. Tak mungkin aku lupa. titik jernih menjurai dari mata. warna biru-biru jernih aku hentikan seketika.

Aku ingin habiskan lakaran itu. Tapi aku tahu ia masih lagi belum sempurna. Aku mahu berhenti lagi melakar. Aku hanya manusia biasa. Aku tak bisa tahu apa  akan terjadi esok lusa. Aku biarkan lagi ia terhenti hingga disini.

Kalau aku sudah tahu lakaran seterusnya aku akan sambung.....




Yang Benar,

Blog Owner.











Tuesday, March 4, 2014

Mom-To-Be Checklist










Hello Visitor, Good day to you. Hari ni Adeeb nak share sikit persiapan untuk menjadi seorang ibu. I'm going to be mother soon. So banyaklah persiapan yang nak dibuat ni. Jadinya harini Adeeb nak share sikit few checklist yang new mom to be must have. Fuuuuhhhh mengigil nak share ni. Sebab Adeeb rasa banyak lagi yang belum di grab for lil one. Oh My, Let's start!

On-The-Go 
Infant car seat (carrier) - Done
Stroller/Travel System - Done
Front carrier or backpack  - 

Beds and linens
For this I beli one set Brand Baby Love. Mudah dan settle!
Pillow - Done
Bolster - Done
Comforter -  Done
Mattress - Done
Two to three fitted crib sheets - Done
Four or more receiving blankets for swaddling baby - Done
Waterproof crib liners - Done
Nursing Pillow - Done


Diaper Duty
Diapers -
Baby wipes - Done
Diaper pail -
Diaper bag - Done Simple Dimple XL Diapers Bag

Clothing
Sleeping outfits -
Onesies - Done
Small baby cap -
Socks/booties -
Soft, comfortable daytime outfits -

Feeding Time
If you're planning to breast-feed: 

Nursing bras and pads - Done
Breast pump - Done Tommee Tippee
Bottles equipped with newborn nipples - Done Tommee Tippee
Bottle brush - Done
Cloth diapers or burp cloths - Done
Sterilizer - Done Tommee Tippee Steriliser

Bath Time
Plastic infant bathtub - Done will be using bathtub age 14years old. Masih lagi in good condition.
Soft hooded towels - Done
Baby washcloths - Done
Baby body wash that doubles as shampoo -
Pair of blunt-tip scissors or baby-sized nail clippers -
Soft brush and comb -
Baby lotion -
Natural baby oil -
Digital Thermometer - Done


Keeping Baby Happy
Pacifiers - Not sure about this. haven't decide on this. Xmahu dia bergantung dengan pacifiers.

Okaylah. Adeeb rasa ini sahajalah buat masa ni. Im sure banyak lagi barang yang adeeb tak list kat sini. Itu tak apa. soon Adeeb akan hupdate untuk next entry. 

Bila tengok balik checklist ni, baru sedar. Rupanya barang baby ni, nak get ready macam waktu kita nak kahwin-kahwin dulu. Haaaaa bagi yang mahu mendirikan rumah tangga tu, mungkin checklist yang ini lebih sesuai untuk anda : http://adibahrisha.blogspot.com/p/wedding-checklist.html

Alright semua, masa untuk keluar dari blog. Will update soon. Bye Semua.

Assalamualaikum.

Yang Benar,
Mommy-To-Be
AdibahRisha


Friday, February 28, 2014

Dulu Telefon Karat Kini Mulut Karat



Hai Semua. Its has been a time kan? 

Hari ni, saya nak borak panjang pasal game telefon karat ni dan saya akan selitkan kenapa game telefon karat ni boleh lead pada 'the blame game'! Alah, takkan tak tau blame game tu ape kan? tetttt....

Remember that game we all played as kids called ‘telephone’? Or in malay we call this as 'Telefon Karat'.  Here’s how the game looked WHEN WE WERE KIDS :



Telefon Karat (DULU)

How to play the game?
let pick at least 5-10 people. let them queue. 
We gave them message. Example :

Text
Hari Rabu, Abu suka makan masak lemak pucuk paku.
Pucuk Paku dibeli dari kedai bakar. Kedai pak bakar berwarna biru.

Sarah received the text and passed to Ahmad.
Hari Rabu, Abu suka makan masak lemak pucuk paku.
Pucuk Paku dibeli dari kedai bakar. Kedai pak bakar berwarna biru.

Ahmad passed to Acong.
Hari Rabu, Abu makan lemak pucuk paku.
Abu beli dari kedai bakar. Kedai pak bakar biru.

 Acong Passed to Linda
Hari Rabu, Abu akan makan lemak pucuk paku.
Abu beli dari kedai bakar. Kedai pak bakar biru.

Linda Passed to Hakim
 Setiap hari rabu, abu akan makan paku bakar yang biru.

Hakim to Sarah
Hari ini hari rabu, mari makan paku!


Now, you see how message travel? Last time when we were kids, it was fun to play such games. We passed message from one to another. The funny part is, we found out that the message that we received was not exactly the same as the original message. Funny right? How can it be? lemme repeat HOW CAN IT BE

I'll answer the question later. Lets back to the reality.




Well, even though we all grew up and got real jobs doesn’t mean the ‘game’ changed all that much. I believe this happened to most of the organization nowadays. Despite of how advanced you with the modern device, this issue will not be resolved. Eh, it can be, but you need to put so much effort to solve the issue.

Here’s how the game can look in business:

TELEFON KARAT KINI

Nothing much different with the telefon karat game we played when we were kids last time. We still unable to passed the message clearly and correctly and often make mistake and add new unrelated issue to the message.

Now, I'll answer my own question above ; HOW CAN IT BE?

This is what happened when we grow up. We have so much to catch. We have so much information to digest and We have so many thing to grab. 

We are in the 20's. We move faster. We are multitask-er. Its good to be multitask-er, but one must remember. When there is no focus, There is no understanding and it lead to miscommunication

What is require when it involve important message is; you have to write it down, listen carefully, focus of what people is trying to say and you are fully responsible to ensure that you get the information clearly so that you can pass the message exactly as what you get earlier. 

You are playing an important role here as the middle person. If you don't take thing seriously, please do think twice what is the consequences from your unprofessional ethic to others or to the organization itself.

Yes, here we go! Now we can see the relationship between telefon karat game and the blame game. 

YES, when thing goes wrong, you are the one that we should put the blame on. But as person, you simply put the blame to others. 



Because, It is way too easy to blame others and that is why we do it so much in our life. Blame Him, Blame Her, put the Blame to this department, that department. 

But remember this my friend, 

'blame is like a boomerang. Once you throw it at someone, it usually comes back to SMACK you in the face.'




Biar master dulu telefon karat sebelum mulut tu berkarat! aaaahhhh kelasss gitu penutup dia. 

sekian. 

Blog owner.







Monday, December 23, 2013

Biar Susah Ummi Mampu Tahan



Biar susah membawa kamu,
Ummi Mampu tahan,
Walau amarah mengasak hebat jiwa saat letih, 
Ummi Mampu halau,
Biar sakit menyengal seluruh badan setiap urat kudrat Ummi,
Ummi Mampu Telan,

Biar lelah saat Ummi jauh ketinggalan mengejar masa,
Ummi Mampu, Ummi masih mampu menapak satu lagi langkah,
Walau waktu siang Ummi pusing,
Ummi Masih mampu berdiri dengan dua kaki,
Biar waktu malam ummi tak mampu lelap saat ketidak selesaan,
Ummi masih mampu tahan melayan kerenah kamu.

Ummi tak tahu sejak bila,
Ummi seolah mampu menahan,
Gejolak amarah lelah sakit letih,
Mengasak hebat jiwa raga ummi,
Saat - saat  ummi bagai mahu beralah,
Minit - Minit ummi rasa jatuh memberat,
Tika - tika ummi lelah berderai air mata,
 Ummi masih mampu menahan.

Demi kamu, 
Demi degup jantungmu,
Jantungmu indah sayang,
Bila ummi duduk diam, 
Ummi nampak perut ummi bergerak,
Bila Ummi tumpu pada kamu,
Ummi dengar degupan jantungmu,
Subhanallah, Kaulah yang paling istimewa,

Hadiah dari PENCIPTA untuk Ummi.
Hadiah dari MAHA BESAR untuk suami Ummi,
Hadiah dari MAHA ESA untuk Ummi Sekeluarga
Hadiah dari MAHA PENYAYANG buat Ummi yang baru kehilangan zuriat.

Membesarlah dengan sihat sayang.


13 Weeks - Ummi Rasa Kamu sebesar ini saat ummi menulis Post ni ;)







Love, 
Mother - To - Be
You are 13 weeks and 5 Days today. 
Alhamdulillah.












Friday, December 6, 2013

Do Not Neglect Everyday Affairs





Do Not Neglect Everyday Affairs

You should not neglect aspects of your work that seem to be common place or trifling. 
If we were to skip everyday meals, for example, we would not survive. 
The mundane, therefore is often deceptive. 
Sometimes what we might call a trivial or tedious chore is actually a matter of extreme importance.
 

Today, Let we talk about not forgetting our commitment towards work. Sometimes, when we used to one thing or to even a job itself, there are higher tendency for us to not to be focus. Because it is a routine, we already used to it! Thus we forgotten that even the job is our routine, but the risk of making mistake is high.




Commitment towards our work is equally important. Commitment towards work means to take responsibility of our work and to complete our tasks with sincerity.


Today, we all spend most of our time at our workplace. Now, job depends a lot upon our attitude. If we simply look at our job as a means to earn money for a better living, we may end up working monotonously. We would not be able to learn anything new and therefore, we would miss out on the fun associated with the job. If you enjoy your job, you will not feel stressed out even if you have to work hard.


In order to enjoy our job, we have to understand our goals first and then work towards it with full commitment. People committed to their job will always do their best to achieve their tasks. As long as you are committed towards your job and you perform your duties with professionalism and style, you will find job satisfaction and you will find your job meaningful.



Whether we are happy with our job depends a lot on our attitude and our determination towards achieving our goals. If you maintain a casual attitude towards your job, you will never be able to achieve success and you keeping doing the same mistake, instead be better in the job, you are making the job even difficult. Commitment is the key to success in anything you do in life.


Work is an inevitable part of life. Our attitude towards work is our attitude towards life. It is only when you have developed a sense of commitment to your job and are ready to look for meaning in it, your life will be enriched and colorful. So, be committed towards your work and your life. Do not make your routine trivial or tedious, because every single thing that we do, is counted and it is extremely importance to maintain the focus.



Thank you
 blog Owner

Suwaibah Idris
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...