Thursday, May 28, 2009

experiment Donut

hey pepol....sudah-sudah laa cakap pasal bola. Man utd da mmg kalah. haha tak leh nk wat cmne kan. untuk meraikan kemenangan Barca, aku tibe2 terasa nk makan Donut. tp aku malas nak pergi beli donut. jd hari ni aku buat projek yg diberi title 'Experiment Donut'.

sebelum tu, aku nk ucap terima kasih kat Danny & his mummy, sebab bg resipi dan ajar aku serba sedikit tentang macam mana nk buat donut. thanks danny, n thanks auntie.

Ingredient dan cara2 nya korang leh refer kat mana2 website resipi kat internet ni. Jom kita terjah procedure2 Experiment aku...Zazzzzz

SATU
  • Cantikkan cara adunan aku ni ? cool je kaler dia.
Kesalahan pertama ; aku keliru antara bekas gula dan garam. bukan nya aku tak pernah masak, tp tadi aku tersalah letak. aku ingat aku letak gula 4 sudu dalam adunan aku ni. tapi rupa-rupanya aku TERletak 4 sudu garam. hahaha hampeh. soo, g la buang adunan tu..kuang..kuang..kuang....

DUA
  • Adunan kedua. aku buat sungguh2. bahan semua dimasukkan dengan kadar yang benar.
Kesalahan Kedua ; DISINI. mak sy kate kesalahan sy di STAGE ini. dimana rupa-rupanya sy terkeliru antara YEAST dan Tepung penaik. Oh tuhan. wats de different? wer do i know yang yeast dan tepung penaik tu bende yang lain. seriously, i ingat bende tu benda yang sama.
Da buat Donut tak pakai yeast, sampai bile2 pun donut tu takkan menggembang!

TIGA
  • Dough yang telah diuli.
Kesalahan ketiga ; saiz dan ketebalan. aku cetak Dough ni dengan amat nipis dan sangat kecil. bajet kononnye, nanti bile goreng dia akan kembang la...kononnye. [ pd masa ini saya tak tau yang adunan saya tu tersalah ingredient.]
EMPAT

  • Donut coklat! Yeay!!!
Pembaca semua, anda jangan TERTIPU ya... ini bukan Donut Coklat! tapi Donut Hangus!hahaha...Oh Tuhan....
Kesalahan keempat ; erm mugkin api sy ketika itu kuat sangat kot. LOL

LIMA
  • Inilah hasil experiment aku.
korang pernah tak tgok donut seleper ini? nipis gile mcm biskut. hahaha...mak aku cakap, donut aku ni salah ingredient.sepatutnye guna yeast, tp aku guna tepung penaik pulak. tepung penaik tu untuk buat biskut. oooo no wonderla donut aku ni mcm biskut. Memang tak empuk langsung! hahah
tapi yg mengejutkan rase nye memang macam biskut. hahaha sedap plak. bukan nk puji atau menipu. tapi serious dow, adik aku sendiri kate "biskut Donut" ni sedap. hahaha disebabkan aku tak pernah rase donut macam ni. jadi aku namekan donut yang aku buat ni "biskut Donut".

ENAM
  • sepatutnye bentuk donut macam ni. besar-besar dan empuk bila dimakan.
serik? tak! saya tak serik! ini baru experiment pertama. kalau aku buat salah aku tak kesah. sebab ini baru pertama kali mencuba. tapi aku tak rasa next time nak cuba lagi. sebab haha baik aku guna duit bahan-bahan yang aku guna buat donut ni, aku guna pergi beli Donut kat Dunkin Donut. Yummy2...lagi sedap!
Ok la pepol. itu sahaja untuk hari ini. korang nk buat donut jugak? buat laaa...aku tak kesah. :P
Adios Amigos....

16 comments:

DannY said...

huhu.. percubaan yg lucuk gi tu..
anyway bgus krna memncuba..
:)

adibahrisha said...

len kali u ckp la yeast! i mne tau...

fafa said...

keep it up ya! itu lg ok dari org yg mls na masak mcm i. haha ;p

Apong said...

donat coklat tuh cam keria la...

kaizen said...

nice try...
nnt buat skali lg bleh??
nk rase jer...

anas.愛 said...

buatkan donut big apple utk sayaaa!!

hahaha :D

naz said...

wey kenapa gula tak lekat?

Muhammad Azfar said...

okay.
donat durian satu.
boleh?
haha

meor_faiz said...

donut???

ye ke donut tuh??

hahahha..

klu wat nega kn..kn..kn..

mesti tak LxxU..

ahaks!!!

meor_faiz said...

donut???

ye ke donut tuh??

hahahha..

klu wat nega kn..kn..kn..

mesti tak LxxU..

ahaks!!!

meor_faiz said...

donut???

ye ke donut tuh??

hahahha..

klu wat nega kn..kn..kn..

mesti tak LxxU..

ahaks!!!

meor_faiz said...

donut???

ye ke donut tuh??

hahahha..

klu wat nega kn..kn..kn..

mesti tak LxxU..

ahaks!!!

meor_faiz said...

donut???

ye ke donut tuh??

hahahha..

klu wat nega kn..kn..kn..

mesti tak LxxU..

ahaks!!!

~ujicham~ said...

wah! biskut donat.. resepi baru tuh!

haizal said...

hehe...

xda hal nye

usaha tangga kejayaan...

so teruskan usaha k..

dont give up

amalina rashid said...

hahah..sumpah ama igt donut coklat! wtv it is, A+ for the effort

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...