Friday, May 8, 2009

konsert Di dapur.

hey yah..harini tibe2 rasa nk masak plak. sebb da lama aku tak hbis kan mase aku dengan hobi aku ni... well2, tak tau nk masak ape sebenarnye. juz bukak peti sejuk, well, hmmmm ade kentang laaa... so aku nk masak picadle kentang n uh ade ikan. ok2, arini nk wat picadle kentang dgn ikan.


bahan-Bahan


Ubi kentang [4 biji] {Potong 4} {Di goreng sebentar} {Lenyekkan}
ikan [2 potong] { Goreng separuh masak }
telur [2 biji]
Bawang merah [1/2 biji] {Gorengkan sehingga layu}
cili Besar [1/2 batang] {Hiris}
Daun sup [2 Tangkai] {Hiris Halus}
Lada Putih [2 sudu teh ] [yang sudah dikisar]
Garam, Gula, Ajinomoto. [sesedap rasa korang]


Cara-Cara

1. Masukkan kentang yang sudah dilenyekkan kedalam bekas.

2.Masukkan ikan yang telah digoreng didalam bekas tersebut, dan cerai-ceraikan ia.

3.Masukkan Garam, Gula Ajinomoto secukup rase.

4. Masukkan lada putih yang telah dikisar.

5. Masukkan Cili besar, Daun sup, Telur sebiji kedalam bekas tersebut.

6. Gaulkan sebati.

7. Bulat-Bulatkan Bahan yang telah korang gaul sebati, sebesar size yang korang mahu.

8. Telur yang sebiji lagy tu, korang pecahkan dlm bekas lain dan gaulkan mcm wat omelette.

9. setelah korang bulatkan bahan tersebut, gaul-gaulkan ia satu persatu didalam gaulan telur tersebut. pastikan setiap bahagian bahan yang telah korang bulat2kan tu, diselaputi gaulan telur tersebut.

10. selepas itu Goreng. api tamau kasi kuat2. nanti hangus. kecik2 sudah. n jangan Goreng lama sangat. selepas warnanye keemasan, angkat la...

11. hidang dan makan.

12. yang penting sekali, JANGAN LUPE KEMAS DAPUR anda semula. plzzz pepol, korang selera ke nak makan, apabila dapur korang kotor..plz JAGA kebersihan dapur anda.










ok selamat mencuba! jangan Goreng tangan korang ok. safety come first, kalau korang tak pernah berada didapur, pastikan anda bersama penjaga anda untuk mengawasi anda.


Adios pepol.

12 comments:

m u s h a n a. said...

picadle ikan piranha..spe nak makan?

adibahrisha said...

u laaa.... i masak tok u makan! u kan suke ikan piranha.

Mr.Homosapiensz said...

klu picadle ikan bilis leh x??? guna potato chips...

Mr.Homosapiensz said...

klu picadle ikan bilis leh x??? guna potato chips...

adibahrisha said...

eyh boleh aje..sedap kot klu u buat sndiri..u test dulu resipi u tu.,..kot menjdi, u bgtau i k.

aZRi aZLaN said...

nama melayu dia begedil kan? hahaha

adibahrisha said...

hahha betol2.. suke ke mkn tu?

anas.愛 said...

wohaha. knape rupa menda tu agak 'messy'?

joke2! ;)

joegrimjow said...

ingtkan nyanyii

IrDaNnIe PuTrA said...

wah.. apaan tue?
enak nampk hehehe :D
gw mkn apa aja..

adibahrisha said...

waa..finally our busy boy masuk blog i laaa...lol...tapi danny i tak masak utk u ok. apaan aja konon. yg pergi pavi tu tak susah ke nk cari makanan?

since1990 said...

wah rajen kau ek..banggew bakal suami..lala

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...