Tuesday, January 31, 2012

DIARY : Dayat ke Diet?




Hai everyone! 


Aiyoooooo.... tadi pagi riuh rumah... seawal jam 6.30 dengar mak dengan Intan, my lil sister menjerit-jerit lepas tu hilai ketawa macam apa jee. Aiii yang dok syiok-syiok tidur pun leh terjaga nih. 

Intan jerit :

"Makkkkkkkkk Ciiiicaaaakkkkkkkkk..Ciiicaaakkk ! tu hahhh kepala Cicaakk..cicaaak da masukkkk dalam cabinet tu!!! makkk cicaakkk tu..." =_=' cicak pun nak kecoh! 

Nak dijadikan cerita, waktu aii tengah iron baju, Aii dengar la my parent ni tengah memerli anak perempuan mereka yang ini. (Dengan kuat sekali sambil makan breakfast)

"Semalam ada orang tu cakap tak nak makan malam. Kata da makan kat luar la. Nak DIET la Tapi macam mana pulak makanan atas meja ni habis" Mak highlight perkataan DIET tu. pergh 

"Oh tu bukan nak DIET tu, dia nak DAYAT je!" tetiba bapak ai mencampur pulak kan. Tetiba name Boyfie aii terkeluar la pulakk kann... Eh pandai la pulak kan nak perli aiii.. eeeeeeeeeeeeee tensyennn je!

"Mana ada orang makan laaaahhh! Tu mesti Imran tu!" Balas aku xpuas hati. syiokkkk jeeee cakap ai makan.

"Imran cakap ko yang makan." balas mak . sengaja je ni, nak usik2 aiii ni ehhh?

"Orang rasa sikit je. dia yang makan banyak." Lepas tu dorang leh bantai gelak pulak kan? okay laaa kan? aii malas laa nak layan kannn. nyampah jeee kannn... xhabis-habis nak ngusik je kannnn.. eeeeeeeeeee!



source : google.








YANG GERAM!
BloG Owner












Monday, January 30, 2012

FAB : Foreveradeeb Boutique Long Necklace


Quick Entry for Clearance item on January 2012



Eiffel Long Necklace : RM 15


Colourful Owl Long Necklace : RM 15


Volkswagen Long Necklace : RM15



Rose Bianca Long Necklace : RM15


Classic Owl Long Necklace : RM17


Mirror Long Necklace : RM15


Black Marble Long Necklace : RM20


Black Square Long Necklace : RM22


OLD Owl Long Necklace : RM15


White Owl Long Necklace : RM17

 



Order Method


Step 1
Send your detail to our Facebook's message
http://www.facebook.com/adibahrisha

Name :
Address :
No phone :
Item's Name / Quantity :

Step 2
Waiting for our reply within 24 hours


Payment method

Payment Method via

Maybank
Cimb

Cash On Delivery
: Gombak
: Kuala Lumpur







LOVE,
Blog Owner










HEALTH : Bila si Mama sudah memerli anak lelakinya.



Yang paling best pernah aku dengar dari si Mama untuk si anak lelakinya apabila melihat bapak aii smoking.

"Haaaa patutlah dah ade gang merokok diaaaa."


Bapak, please stop smoking! 
your future SIL akan naik tanduk menjadi-jadi pulak kang! xsuka sangat!




Darling, Please STOP Smoking, you put me in Danger! ;(




Everyone out there, I know you rich, but STOP smoking and be richer! 






Sekian dari
Blog Owner









DIARY : My saturday's entry!

Salam sejahtera untuk para pembaca.

TOPIK : My Saturday's Entry.

Alkisah nak dijadikan cerita, kami bakal menerima kedatangan tetamu pada hari ahad itu. Pada hari sebelum ahad, aku menghabiskan masa pagi ku di pejabat, menghabiskan berapa banyak kerja yang tertangguh. Dengan baju kurung moden hitam, tiada make up, tiada secalit bedak, tudung tidak berlipat, aku kuatkan juga kaki melangkah ke pejabat pagi itu. jarang sekali masuk ke pejabat tanpa eye liner. oh aku terlewat. itu bukan alasan. Mak mahu beli breakfast kegemarannya, aku ikhlaskan hati menghantar beliau ke kampung baru untuk membeli nasi lemak dihadapan Menara DBKL. 

Source : Google : Nasi lemak kampung baru! (seriously i dono why my mom suka sangat nasi lemak dia. For me, mak masak lagi ganda2 sedap dia! Mama punya nasi lemak pun sedap! buat business nasi lemak compem maju!)


Selepas waktu pejabat tamat tengah hari itu, aku memandu ke Ampang untuk majlis kahwin kawan kepada darling. Mengambil langkah yang berani, aku memandu menuju ke pavillion untuk masuk ke kampung pandan. secara jujurnya, ini lah pertama kali aku memandu seorang diri tanpa pengawasan GPS bergerak ku melalui jalan ini. Selalunya aku mengambil jalan yang lain. Hari itu, aku sudah lewat seelokknya menggunakan jalan yang satu ini sebagai alternatif mengelak jammed di jalan Ampang. =_=' Alhamdulillah, aku berjaya sampai ke Ampang. Walaupun hampir menangis takut sesat jalan. Kang tak pasal-pasal sampai Poteksen pulak! (darling saya tahu awk nak gelak bila saya ckp yang ni =_=') haih sengal! Berkali kali monolog dalam jiwa berperang sesama hati ('betol ke jalan yang ini?')

Sesampai sahaja di kawasan rumah darling, aku dikejutkan dengan satu pandangan yang luar biasa. alahai, segak berbaju kemeja kotak-kotak. setahu aku, dia paling payah untuk memakai baju kemeja lengan panjang yang disinsing ke lengan. Dia selesa berbaju T bulat. Hari itu, dia kelihatan bagus! Secara jujur, aku suka! Kami bertukar duduk. dia mengambil alih kerusi memandu dan memandu ke Dewan JPS, Ampang. 

Menghabiskan masa hampir setengah jam di majlis kahwin, Darling memandu ke masjid India untuk menjemput mak yang baru menyudahkan window shoppingnya. Then he drive us home. Sesampai je kat rumah, aku dikejutkan dengan porch yang berselerak dengan ceiling dust, besi-besi dan paku paku. 

Ahaiii siapa punya kerja ni. Aku membuka kunci rumah dan menjemput darling masuk. ohoiiiii ruang tamu bersepah, kerusi tunggang langgang susunannya. kami menangkap kawasan yang direnovate. MasyaAllah, bapak aiii excited sangat ke sampai sanggup renovate rumah saat-saat akhir ni. Aku melihat senyuman bangga di bibir darling. Aku tahu sangat budak yang ni, bangga lah tu orang renovate rumah untuk dia. 
(Oh ya, you all kalau interested nak renovate rumah boleh email me or go to this link for more info ya : HOME CONSTRUCTION AND RENOVATION SERVICES


Okay lepas tu, aiii kenalah bertungkus lumus mengemas rumah. darling? King kot dia hari tu. dok tengok TV jelaaa ehhh darling? Aiii xpasal2 kena marah dengan mak sebab lambat sangat nak buat air untuk darling? For God sake, darling is not a tetamu okay. bukan ke dia pandai amek air sendiri? haahahah (darling jangan marah eh) So bekejar laaa nak buatkan airrr, nak bagi dia kuih, nak prepare sejadah untuk dia solat.(grrr..tetamu terhormat nih.. makin naik laaaa tanduk dia)

Lepas tolong mak prepare dinner, aku pun start lah kereta untuk hantar darling balik pulak. sebab malam tu dia ada game futsal dengan gang dia. Darling take over the driver seat. MRR2. agak jammed la jugak. but we enjoy the jammed. sebab boleh happily borak-borak together, gelak together-geder. Thanks sebab sudi drive-thru untuk belikan saya McFlurry Oreo. walaupun line drive thru panjang, and hujan pulak, Sudi je awak belanja saya ice cream. hehehe me totally enjoy the moment! ;p

Source : Google

Lepas hantar darling balik, me drive balik rumah sorang-sorang. and jammed sangat terok,and I stuck like 20mins in front of flamingo Ampang! almost Half an hour okay! Alone! Cehhhhh sampai je rumah, i turn become Cinderella, cuci the house, mop the house, lap-lap perabot. Aiii totally busuk that time, pkol 9 baru laaa ai berpeluang untuk mandi. gerammmmmmmm teramat! 

So malam tu I spent my nite watching RA-ONE at Imran's game player atas my bed. we bertiga beradik tidur in my room share my small bed! Imagine laaa Imran is totally big in size, me pun big, only intan the smallest, who win the fight?LOL okay we totally sleepy sampai we bertiga dono who yang tutup the DVD for us. sebb semua dah terlentok time tengok RA-ONE tu. aiseehh must be our mom la!

So tu je laaa nk dijadikan cerita untuk Saturday punya entry. Later I update my Real Sunday's Entry! :p




REGARDS,

Blog Owner!








Sunday, January 29, 2012

LOVE : Hari yang dinanti



Hari ini selamat la satu perbincangan mudah dan kecil antara yang tua. 
Selama aku menyorokkan diri dibilik, sekali sekali, aku mendengar topik yang dibualkan orang tua.
Aduh parah, bibir tak terhenti mengukir senyuman. aku bersyukur kerana aku didalam bilik dan bukan diluar. kalau tak sudah tentu malu bertubi tubi dek tidak dapat menyembunyikan senyuman.

Senyum sahaja tak perlu kata apa-apa. 

Masing masing sudah mengenali salahsilah keluarga, dan berkenalan sejak kecil. sekampung, mudahlah mengenali hati budi masing masing. Ini memudahkan lagi komunikasi dua pihak. aku bersyukur tiada masalah timbul untuk yang itu. 

hati masih lagi teringat irama dupdapdupdap petang tadi. Baru aku tahu perasaan ini lah yang dihembur hemburkan sejuta rakan. perasaan ini lah. Perasaan ini lah. permulaan bagi yang seterusnya. Kalian pasti sudah dan akan alaminya juga suatu hari nanti. 

Alhamdulillah walaupun masih tidak mendapat kata putus lagi, namun aku bersyukur kehadrat Ilahi mempermudahkan urusan kami. Alhamdulillah.







Sekian
Blog Owner






Saturday, January 28, 2012

MOVIE : G-ONE Finally!



Selepas lame dahhhh suka lagu Chammak Challo tu, Semalam baru la berpeluang tengok movie dia. ketinggalan kan? sape dah tengok tekan LIKE. lol

Cerita dia memang suspens2 je kan? Sebab adeeb tengok dengan adik adeeb yang darjah 2 tu. so dia tak habis menjerit sebab seram. well good job Dato' SRK! we love RA-ONE! 

So below Ra-One synopsis for your review. Happy watching!

Synopsis

RA.OneA father trying hard to 'fit-in' in his Son's badass world- A son … trying hard to 'dude-up' his dad from 'aiiiyyyo' to 'YO!' And a mother lost in translation between her husband's 'ingeva' and her son's 'Inn'it!'

While Shekhar was trying every trick in the book to woo his son, get 'dude-ified' and 'up his coolness quotient' his son had given up on him..

Just when the father-son duo hit a deadlock- Shekhar strikes gold when he designs one hell of a game..
Finally it all starts falling in place...
...as the family comes together...
...only to find themselves in the middle of a crash...
...not just a hard drive crash but a crash that would drive them to a disaster and make their lives go – KABOOM!!!

… all hell breaks loose when - the game that was meant to be played with… starts playing them…
Ra.one- The next level. 




SHORT REVIEW BY
blogowner




DIARY : Mr. Stalker Perli pulak ke?




Hi everyone, hari ni sabtu. esok dah tentu hari ahad. 
Hari yang mendebar kannnn... =_=' nebes okay.


Okay tu mukadimah je. tak ada kena mengena dengan topik post hari ni. semalam, jumaat, darling fetch me after work. Then he bring me for dinner. then while eating he ask me,


"Why suddenly you stop writing blog?"
"No I didn't"
"I don't see your new post."
"I dont have much to say. my Life is perfect now."
"Okay"


Hurm pelik je. tetiba tanya. selalu kemain perli post2 orang ni. haihhh... post ini utk kamu darling. ;)




Aii LaFv Youh !
Blog Owner

Thursday, January 26, 2012

FAB SPONSOR : THE OH!SEM TAGLINE CONTEST!!





 Hi everyone, Ini bukan lah yang pertama kali Foreveradeeboutique beri sponsorship untuk event! tapi yang kali ni lebih unique lagi, Adeeb beri sponsor for the first time untuk Contest di Blog! ah haaa.. contest bukan di blog adeeb ya. tapi di blog yang ini Kedai Kiz : THE OH!SEM TAGLINE CONTEST!!

So, you all jangan lepas kan peluang untuk menang okay. sebab Adeeb akan sponsor more than RM 50 accessories for the contest! JOm join contest mereka! 

---------------------------------------REPOST--------------------------------------

** THIS IS A STICKY POST. 
SCROLL DOWN TO SEE OUR NEW CLOTHES **


Buat Jejulung kalinya kami "Kedai Kiz" mengadakan sebuah contest yang of course hadiahnya memang giler-giler dan melampau-lampau untuk korang. Nama contest ni adalah..


THE OH!SEM TAGLINE CONTEST!!

Ok jom kita tengok-tengok senarai hadiah dari Sponsor-sponsor yang baik hati ni dulu.

1) GRAND PRIZES

Pemenang 'Grand Prize' akan mendapat:
1 X Baju Ashley Puffy bernilai RM55 dari Kedai Kiz
1 X Rubber Watch dari Fariza Faisal Boutique
1 X  HandBag Esklusif bernilai RM50 dari Pupel
2 X Shawl dari Sponsor Shawl


2nd PRIZE

Pemenang '2nd Prize' akan mendapat:
1 X Set Accesories berharga RM50 dari Foreveradeeboutique
1 X Rubber Watch dari Fariza Faisal Boutique
1 X  HandBag Esklusif bernilai RM50 dari Pupel
2 X Shawl dari Sponsor Shawl

3rd PRIZE
Pemenang '3rd Prize' akan mendapat:
1 X Rubber Watch dari Fariza Faisal Boutique
1 X  Vintage Purse dari Grab n Kaching Shop
2 X Shawl dari Sponsor Shawl 


CONSOLATION PRIZES ( 4 WINNERS )

4 Pemenang 'Consolation Prizes' akan mendapat:
2 X Shawl dari Sponsor Shawl 

SHAWL'S SPONSORS LISTS 
Sini ada senarai sponsor-sponsor shawl yang cantik lagi baik hati.

Sponsor : LaanaLang

Sponsor : Dearpinkwardrobe







*SYARAT-SYARAT PENYERTAAN*
Penyertaan terbahagi kepada dua, iaitu Blogger & Facebook. Terpulang kepada anda samaada nak join dari facebook ataupun blog.

DUE DATE : 20 FEB 2012 

Penyertaan melalui blog
1. Follow belog Kedai Kiz
2. Like Facebook Kedai Kiz *link ada kat sidebar*
3. Buat satu entri di blog anda tentang contest ni
4. Dalam entri tersebut, sertakan tagline yang anda cipta untuk Kedai Kiz
5. Komen entri contest ni beserta nama & url entri.

Penyertaan Melalui Facebook
1. Like page facebook Kedai Kiz ( link ada kat sidebar )
2. Buat satu status bersama tagline untuk Kedai Kiz
3. Pastikan anda Tag "FB kedai Kiz" dalam status tersebut
4. Share Entri Contest ni di facebook page masing-masing
5. Komen di FB page Kedai Kiz beserta nama FB masing-masing

Syarat-syarat Tagline
a. Mestilah sesuai dengan blog kiz
( eg : Cantik dan bergaya, Senang Hati )
b. Mestilah tidak melebihi 60 patah perkataan
c. Mestilah Berbahasa Melayu
d. Tagline mesti original idea



P/S : Pastikan anda visit-visit blogshop & Facebook Sponsor-sponsor kerana
barang yang dijual begitu cantik dan berkualiti. Trust me.

~ TQ FOR JOINING EVERYONE!! ~
 ---------------------------------END--------------------------------------
Blog Owner! 

Saturday, January 21, 2012

LOVE : Not settled Yet

Lemme tell you one true story.

it happened to my friend. she lived at one village not far away from town. 
she's just a normal person who wish to love and beloved. 
she never look at one's pocket, 
she don't measure one's beauty, 
she is just a normal person. she want to love and beloved. 
she met few guys in her life. 

one from a very poor family. she know the guy because she heard the rumors that the schoolmate do the matchmaking for them. she likes the guy. but then the guy isnt for her. the guy isnt serious. she left the memory in her primary school.

She move to her lower secondary school, she never thinking of falling love. but then, she just fallen. to some one in her uniform team. she then realized. the guy isnt for her. the guy met someone which better than her. she saw them in restaurant on her way to tuition centre. She left the broken feeling on her lower secondary school.

Its the time for a big examination in her life until she knew someone. this guy at first so friendly but at the end of the relationship he is so egoistic. he's quite small in size. she met him on book fair. then she discovered he isnt for her. the guy met someone else.

The examination's end. She now wait for the result. she now working at the lawyer firm. She's so free in the office. She then start get close with social networking. until she met someone. which her senior in the school. this guy is a bit weird. he really do! he's quite annoying at first but then she get used to this guy so called weird action. 

She just too naive when it come to love. she cant differentiate the meaning of true best friend and the true love. She then discovered this guy isnt serious, he's just not for her. if she didnt make a move, she will then suffered a broken heart forever. She left the guy and their memory. 

Years after that, she again met someone in her cousin's engagement day. This guy is a normal guy. which came to someone's engagement day with 'kaki berbalut'. she just dont like the guy. but she still have to do the job assigned to her to capture the engagment day momento. She then do the photo editing. she just realized the guy with kaki berbalut was in her album. she look at the guy everyday and made the picture as her wallpaper. there is something in the guy then she dont really know what is it? 

what happened to her heart? cant stop beating whenever she look at him in the picture. She text her cousin if is it okay to know this guy. then the next day, this guy did text her. she so confused but she dont refused to know him more. she just being herself. she is just a normal person who want to love and beloved. 

 there is no never have the sign that this guy isnt for her. The guy never left her alone. what she have to digest is, she just cant live without him anymore. day become week, month to year. they never have a single fight, they are like a really perfect love story. 

then as she read lot of article mentioned after few year of couple you will realized every guy will changed from good to bad. she just cant understand the statement as she never discovered any fishy situation in her relationship with this guy. because of the article,   she now become too passive and too careful. 

she dont trust the guy anymore. she just dont believe him. how can a guy become so perfect in this love story. she discovered a lot lie on past relationship, but now it so difficult to even detect a small mistake from this guy. Is he really love her? She dont have any idea. she never believe to guy. but what she know is, this guy is able to draw a smile on her face and can easily make her cry.
even just one word, he seriously can make this girl cry. 

"Remember, I always love you."

Is he the one for the girl? she never knew. But what she knew now and forever she always do the doa to ALLAH to make this guy her husband now until to Jannah. 

Masya'Allah, to love some one ajnabi is a sin. Redhai lah hubungan ini. pertemukanlah jodoh ini segara yang mungkin.

She never knew what will happen next. She is just a normal person, she want to love and beloved.









loved,
Blog oWner











Friday, January 20, 2012

LAWAK : oh, DURIAN !



DURIAN perghhhh giler ke ko!




Kisah 3 Pilot yang ditangkap oleh suku kaum Kanibal, ketiga-3 pilot yg takut trsebut mmohon agar x dibunuh. Maka ketua suku kaum itu pn brkata, ‘Klau kowg sume nk hidup, kowg kena msuk hutan & bawa 10 buah yg sama jenisnya. Tapi kowg hanya ada masa 3 jam saja!’

Sblm 3 jam, pilot yg 1 pun akhirnya dtg bawa 10 epal.
Ketua Suku : "Ok, kamu dh bawa 10 bj epal. Skrg msukkan semua epal tu ke dlm lubang... dubur kamu satu persatu. Klau kamu mrintih atau brsuara, kamu akan saya potong2!"

Dgn penuh prjuangan & ketahanan akhirnya epal prtama dpt di msukkan. Tp utk epal yg ke 2 dia xdpt mnahan sakit & terus mnjerit. Dgn kejam ketua suku td terus memenggal kepala si pilot. Maka naiklah pilot td ke syurga.

Pilot ke-2 plak dtg bawa 10 bj anggur. Dan ketua suku td terus bg arahan yg sama. 1 anggur msuk, 2 anggur, 3 anggur, tp pada saat dia nk masukkan anggur yg ke 10, ketua suku td tiba2 memotong kepala pilot ke-2.

Naik la pilot ke-2 td ke syurga & brjmpa dgn pilot-1 td.
Pilot2 : Wah, kau pn mati jgk?
Pilot1 : Ye la, aku bwk epal. Xtahan sakit! Sial tul ketua suku tu, syaratnya susah sgt! Hbs kau bwk buah apa?
Pilot2 : Anggur
Pilot1 : Anggur?? Tu kan senang! Kck je, xsakit pon!
Pilot2 : Mmg betul. Sume anggur aku hmpir masuk ke dlm lubang dh..Tapi tiba2 aku ketawa & hbs sume anggur yg aku msuk td keluar blik…..
Pilot1 : Bodoh kau! Knpe ketawa?
Pilot2 : Habis, ms aku nk msukkan anggur yg ke 10, aku nmpk pilot ke-3 bawa durian...giler ko..durian!!!


source : google



hahahahahahhaahahahahaahahahahaha
-aku memang da tak tahan gelak giler da nih! adoiiii laaaaaa!







GULING GULING KETAWA,
Blog Owner











ke-Ce-wa





Entah kenapa minggu ni rasa ada saja yang tak kena. Kecewa. tu lah yang aku rasa sejak dari isnin sampai lah jumaat ni. Entah kenapa hati selalu sangat berbisik jahat.

Isnin : Entah kosong sahaja.
Selesa : down! bad day! demotivated! sick!
Rabu : kosong sahaja.
Khamis : sekali lagi kekecewaan kosong
Jumaat : another bad day
Sabtu : I bet another bad day for tomorrow


kadang-kadang nak kata okay, hati pulak tak dapat nak digest. susah betol nak diproses perasaan plastik dalam diri. sebab sesungguhnya faktanya, I'm Not OKAY! 

kan best kalau boleh jadi lelaki. lelaki tak pernah sensitif dengan benda kecik. Lelaki tak pernah fikir benda2 kecik ni. lelaki tak pernah ambik tahu pun benda tak penting. untunglaaa kan?








ENTAH LAH DARI,
Blog Owner











mèn´se-vûr´se-rê













Today, 2001 2012 we celebrate our mensiversary for 2 years and 5 month. 


Je T'aime, amour!




kalau la kamu tahu apa yang kamu tak tahu dan dalam tak sedar, kamu sememangnya tak tahu apa yang kamu patut tahu. Berbahagia lah dengan apa yang kamu tidak tahu, kerana apa yang kamu tahu hanya akan membebankan setiap yang kamu tidak tahu.











SEKIAN DARI YANG TIDAK TAHU MENAHU,
Blog owner











Thursday, January 19, 2012

Ignore !









There is a girl,

Sit under the tree,
breeze from the sea.

she look down,
since night to dawn.

There is a part,
From missing art

she just being ignored
from the one she loved.

wind blew the dew,
she do no what to do.

shine rise from far,
This aint the war.

settle the battle
gain the tittle.

focus and confused
this aint the excused.

she look up
wind and cloud

This is aint the end
she need to stand
fight till end
the love will begin
again!



You just Ignored me.









FROM THE ONE IN THE BATTLE
The lovely blog Owner !


















Wednesday, January 18, 2012

Chinese New Year Greeting Tips






Hello everyone, Ready for CNY?? Yesss!! cant wait for the ang pou and mandarin orange! hehehe

Okay I understand, some of you might have some problem on how to do the greeting for this coming Chinese New Year. So, here are some phrases and wishes that you may use this Chinese New Year. 

Beginnings of Greeting

There is a different if you want to greet “Chinese New Year” to Eldest people and to younger people.

  • If the one you are to greet is older than you, you can say:
  • Wish you or bless you… (祝您…/joo neen/)
  • If the one you are to greet is younger than you, you can say:
  • Wish you or bless you… (祝你…/joo nee/)
Phrases of Greetings

Common Greetings during the Chinese New Year
新年快乐 (xīn nián kuài lè) Happy New Year!
过年好 (guò nián hǎo) Happy New Year!
新年进步 (xīn nián jìn bù) New Year’s progress (This is appropriate to greet any person of any age or relationship.)
恭 喜發財 (gōng xǐ fā cái) happy and prosperous (It is always used as the phrase when one receives gifts or 'ang pows' during Chinese New Year.)
财源广进 (cái yuán guǎng jìn) wealth pours in from every direction
年年有余 (nián nián yǒu yú) always get more than you wish for (a wish for surpluses and bountiful harvests every year)
吉星高照 (jí xīng gāo zhào) smiles of fortune

Greetings for health
龙马精神 (lóng mǎ jīng shén) good health
身体健康 (shēn tǐ jiàn kāng) enjoy good health
精灵活泼 (jīng líng huó pō) awareness and being active (It is specially used for children with the age under 10 years, wishing them to be active and smart.)

Greetings for work and business
生意兴隆 (shēng yì xīng lóng) prosperous business
万事如意 (wàn shì rú yì) good luck in every thing
工作顺利 (gōng zuò shùn lì) everything goes well with your work
事业有成 (shì yè yǒu chéng) succeed in your career
平步青云 (píng bù qīng yún) have a 'meteoric rise' (usually used to in regards to work or promotions)
马到成功 (mǎ dào chéng gōng) success immediately upon arrival (It is usually used to express success in doing something, like taking part in an examination, a negotiation or even a competition.)

Greetings for studies
学业有成 (xué yè yǒu chéng) have success at school*
学 习进步 (xué xí jìn bù) progress in studies (*These two phrases are greetings reserved for students, wishing them improvements in their studies.)
金榜题名 (jīn bǎng tí míng) succeed in examinations (This is reserved for those are going to take important examinations, including students.)

Greeting saying to family
阖家欢乐 (hé jiā huān lè) happiness for the whole family

Hope these greeting tips might help you this coming Chinese New Year!

Happy Dragon Year Everyone!







The hot tips brought to you by
Blog Owner loooorrr















Today's Joke : Airplane

A young and foolish pilot wanted to sound cool on the aviation frequencies. So, this was his first time approaching a field during the nighttime. Instead of making any official requests to the tower, he said: "Guess who?"
The controller switched the field lights off and replied: "Guess where?"

..........................................................................................................................

"As you exit the plane, make sure to gather all of your
belongings. Anything left behind will be distributed evenly among
the flight attendants. Please do not leave children or spouses." 
I wonder how they going to distribute you spouse evenly among the FA
..............................................................................................................................
And from the pilot during his welcome message: "Delta airlines
is pleased to have some of the best flight attendants in the
industry. Unfortunately, none of them are on this flight!"
"Can you Imagine what will happen then?"
....................................................................................................................................
 While taxiing at London Gatwick, the crew of a US Air flight departing for Ft. Lauderdale
made a wrong turn and came nose to nose with a United 727. An irate female ground
controller lashed out at the US Air crew, screaming: "US Air 2771, where the hell are you
going! I told you to turn right onto Charlie taxiway! You turned right on Delta! Stop right there.
I know it's difficult for you to tell the difference between 'C' and 'D', but get it right!" Continuing
her rage to the embarrassed crew, she was now shouting hysterically: "God! Now you've screwed everything up! It'll take forever to sort this out! You stay right there and don't move till I tell you to! You can expect progressive taxi instructions in about half an hour, and I want you to go exactly where I tell you, when I tell you, and how I tell you! You got that, US Air 2771?" "Yes ma'am," the humbled crew responded. Naturally, the ground control communications frequency fell terribly silent after the verbal bashing of US Air 2771. Nobody wanted to chance engaging the irate ground controller in her current state of mind. Tension in every cockpit out in Gatwick was definitely running high. Just then an unknown pilot broke the silence and keyed his microphone, asking: "Wasn't I married to you once?"

"Laaaaa bekas bini dia upenyaaa.." hihihihiih

.......................................................................................................................................
 
“I’ve never flown before, said the nervous old lady to the pilot. “You will bring me down safely, won’t you?
“All I can say ma’am,” said the pilot, “is that I’ve never left anyone up there yet!”
........................................................................................................................................

A lady sitting in first class saw the cockpit door open, she was incredulous to see that the pilot was reading, very concerned she asked a flight attendant, “Miss, why is the pilot reading? Isn’t he supposed to be flying? “The woman fainted when the flight attendant said, "oh well, he’s just studying for his pilot license."

..........................................................................................................................................





Monday, January 16, 2012

Wanita dan Masakan, Jangan diPisahkan!

  

You all suka masak tak? haaa kalau suka, jom baca ni!


Hai salam Everyone. Harini I just nak buat Short entry dengan keadaan hati yang membuak-buak untuk weekend lagi sebab I nak masak! ;) 


Jangan terkejut ya, apa muka rockers macam I ni tak reti memasak ke? sorry sikit eh. malas-malas pun I rajen jugak eh jenguk dapur memasak untuk family.heheheh (puji diri sendiri) Actually i pun macam you all jugak, bila memasak je, bawak buku resipi g dapur. heheh buku tu da nak full da entry dia. semua dipenuhi dengan resipi my mom!


Since kecik lagi, adeeb da dibiasakan untuk duduk didapur. Mak adeeb selalu cakap, belajar masak dari kecik, takkan buat kau rugi pun. So, bila my mom tak ada dirumah memang I yang akan ambil alih tugas dia di dapur. So far adeeb hanya memasak masakan yang simple. sebab nak try masak yang susah2 tu, takot salah pulak. xpasal dah membazir masa dan bahan. 


Okay sekarang ni adeeb nak share 1 blog link ni, my fav blog ever! Blog one of my facebook friend. Kak Mel. Memang sangat mudah dan nampak sedap ya masakan beliau. Resepi mudah easy mizy untuk new chef macam kita-kita ni. ahaksss.. 


sky blue's kitchen !


First adeeb nak bagi Amaran ya kat  you all. sebelum masuk blog kak mel ni, bawak laaa tisu. Boleh leee tolong lap ayer liuq you all dulu, sebab tengok gambar masakan je dah boleh buat banjir saliva ya. ni Amaran keras! Tak tahu pulak kalau da makan. boleh nangis agaknya sebab sedap sangat. 

Apa-apa pun, adeeb harap Kak Mel leh terus bagi inspirasi kat kami yang baru-baru lagi nak belajar masak ni. Good luck pada semua wanita! 


Maju laaah wanita demi keluarga! ecececehhhh
sesungguhnya wanita dan masak memasak ni tidak boleh dipisahkan! 
Tipu lah ya kalau wanita itu tidak pernah simpan perasaan untuk memasak.
sebab lumrahnya kita dilahirkan untuk memiliki skill yang satu ini.
dan wanita jugak tidak dapat dipisahkan dengan skill potpetpotpet.
Tengok laaa ni. tadi awal2 adeeb da mentioned nak buat entry pendek je kan.
sekali turns out jadi panjang lebar pulak. okay you all. 
selamat maju jaya semua!









         SEKIAN SALAM MEMASAK DARI,
Dari sapa lagi, dari blog owner laaa you all!












Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...