Thursday, September 27, 2012

"World's Best Father"



Just Browse around on Yahoo News and suddenly I saw a link to the "World's Best Father" series. Which featuring a dad name Dave Engledow and his daughter, Alice Bee. Dave Engledow received such a positive response after he posted a photo to his Facebook account that parodied the distracted narcissism that characterizes some parents today.

Dave Engledow said to the SHINE (Yahoo), "I wanted to appeal to my friends who are parents, but also make something funny for people without kids who are sick of seeing baby photos." He combines multiple images and uses digital retouching to create the humorously perilous scenarios.

So chekidaut friends! hahah aku dah imagine dah, kalau laaa husband aku buat macam ni kat anak aku. Oh my! Kesian my little baby!


Papa : Kameliaaaa sini, Sini bawah kaki papa ade cicak mati. Tolong Vacuum bersih-bersih!
Kamelia : Oh Oh Oh okay papa. Tulaaa papa, stoking papa buchuk sangat. Cicak pun boleh mati.



 Kamelia : Papa, What are you doing??
Papa : Mama lupa beli susu. Papa pinjam susu Kamelia jap k. Nanti papa pulangkan.
 


Papa : Kameliaaaa !!!!! patutlaa papa nak cari gelas kesayangan papa tak ade. Macam mana boleh ade dalam perut kameliaa ni eh? Explain!
Kamelia : Ahhh papa, kantoi laaa!



Kameliaa : Eh papa, 1 small potato ni mana cukup. Kamelia lapar laaa papa!
 Papa : haa okay okay, ni amek papa punya Chicken grill ni.



 Kamelia : Papaaaaaa kenapalaaaah si Edward Cullen tu nak kahwin dengan Bella. Kameliaaa benci Edward paaaa! Benciiii!!!!!!  Benci!!!! 
Papa : Eh, Kameliaa, dalam twilight ni, dia orang baru bercinta lah. Belum kawin lagi. Anak papa masih ade peluang!


Kamelia : Papa, what are going to do rite now pahpha?
Papa : Arini papa nak bake Cake. Papa punya birthday. Kamelia tolong eh. 
Kamelia : Roger and out!




Papa : Kamelia Hari ni Birthday papa!
Kamelia : Alaaa kamelia da tahu. tadikan kita yang sama-sama decorate rumah ni. Papa lupa?
Papa : Oh a'ah la. papa lupa. dah jemput la makan kek ni ya. sedap ni. Papa yang bake sendiri tawww.



 Papa : Kamelia, amek kan spec papa. Papa tak nampak laaa.
Kamelia : Jap paaaa, kamelia nak bersihkan spec papa kejap ni. dia kotor tadi pa.


Kamelia : Papaaaa.. lama lagi ke pa?
Papa : Jap sayang. lagi sikit je ni.  kang mama ngamok pulak kang kalau hari-hari rumah gelap. Macam papa, papa tak kesah pun kalau duduk bergelap. ahahahaha
 

 Kamelia : Papa you know what ?
Papa : Know what? I'm the best father in the world rite dear?
Kamelia : Nope. thats not on my mind now.
Papa : So what?
Kamelia : The chocolate rabbit doll that you bite rite now, how does that taste?
Papa : Not bad. A lil bit sweet. and it smell like you. why?
Kamelia : It falls on the toilet just now, i forgot to wash it back.
Papa : Errrrkkkkk


 Papa : Kamelia, apa ni?!! Macam mana cuci tak bersih ni? ni gelas kesayagan papa tau!
Kamelia : eh, bersih la tu papa. kalau kotor semula, bak sini kamelia berus guna berus jamban.
Papa : erkk, takpelaaa sayang. dah bersih ni.



Papa : Katje dah. Elliott dah. Nih semuanya Kamelia punya okay sayang.
Kamelia : haaa okay papa.


 Papa : Kamelia pegang kaki papa kuat2 tau. Nak lentur kaki ni. Papa ade contest ballet minggu depan.
Kamelia : Papa, sengsaranya hidup kamelia pakai baju kaler pink ni ! kalau mama nampak kamelia pakai baju kaler pink ni, mesti mama naik hantu pa. 
Papa : Ah, tak payah banyak alasan. Anak papa ni perempuan. kena pakai pink. jangan jadi macam mama !



Papa : Ehhhh Kameliaaa apa yang kameliaaaaa buat ni. Turunnnnkan benda tuuuu sayang! Turunnnnn kannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn!!!!!!
Kamelia : ape benda laaa papa ni. Ringan je ni pa.


TUGAS - TUGAS ANAK PEREMPUAN

Memasak
 Kamelia : Papa, Kamelia berjaya potong pizza ni! 
Papa : waaaaaa ;'( you just cut my finger kamelia!

Memasak Lagi


Kamelia : Aaaaa Papa tangkap lempeng terbang ni. Haiyyyaakkkk.
Papa : Ohhh bestnya ada anak pandai masakkk! nyummm nyummm

 Dan Memasak lagi.


Papa : Kenapa papa punya hangus, kamelia punya tak hangus.
Kamelia : eh okay la tu papa. mana ade hangus nya. Makan je la pa. tak yah membazir.


Learn How to do Smoothie for Papa

 Kamelia : Eh papa belum siap blend lagi laaa.
Papa : takpe. papa suka half blend.
Kamelia : Erkk okay.

Iron Baju Papa

Kamelia : Papa susah la nak gosok ni. berkedut lagi.
Papa : Sabar tu perbuatan yang baik sayang. Iron baju tu elok2 dan bersabar ya.

Spend Quality Time With Papa


Papa : Hanya mama je yang boleh kalah kan papa.
Kamelia : aaaaaaaaaa papa. papa main tipu! Mana boleh tahan tangan kat bawah kotak tuuu!!!

 Mesti Best Ada baby kan you all.
Oh dialog dia atas tiada kena mengena dengan sesiapa pun.
Dialog rekaan semata-mata.


Credit Shine (Yahoo)
 http://shine.yahoo.com/photos/world-best-father-photographer-pokes-slideshow/-photo-2512405-172000092.html




Love,
Blog Owner.



Monday, September 24, 2012

Quote of The Day







Do not underestimate yourself by comparing yourself with others.
It's our differences that make us Unique and Beautiful.









Love,
Unique Blog Owner.


Cemburu Pada yang Sudah berkahwin







aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa tension nya Adeeb! 
Adeeb ade 4,935 friends kat Facebook! 
rasanya 4,000 daripada mereka baru sahaja mendirikan rumah tangga. 
Apa tak nya kalau dekat newsfeed & 
Home tu belambak orang update gambar kahwin, 
Status2 baru kahwin! 



Source : Google


Secara jujurnya saya bersyukur 
dan tumpang bahagia untuk mereka 
dan dalam masa yang sama saya cemburu! 
Seriously Saya cemburu. 
Cemburu melihat kawan2 yang sudah diijab-kabulkan. 
Bukan cemburu jahat ya. 
tapi cemburu, bila laaa Adeeb akan jadi seperti mereka. 
Suka melihat senyuman2 bahagia pasangan mempelai.


Source : Google


Alahaiiii sayang! 

Keterlaluan sangat ke perasaan ni? 
tapi memang da tak tau nak share dengan siapa. 
Diary kat rumah dah lame terkunci. 
tinggal blog ni je laaaa tempat Adeeb share fikiran nih. ;)



okaylah tu jelaaa buat masa ni. 
Oh by the way, 
Sayang, ilysm! I know you read this. 
tettttt perasan! 


Oh ya, tertarik dengan centerpiece bawah ni. Cantik kan? 
and suka sangat alas meja brown colour dia.

Source : Google






 Ok sekian sahaja sesi perkongsian perasaan pada hari ini.
Blog Owner











Friday, September 21, 2012

Miss Last Minute



Haaaa bila kita tengok ticker kat sebelah kanan ni, rasanya kalau tak silap pada tarikh post ini ditulis, ia menunjukkan lagi 7bulan 1minggu dan 5hari lagi before my Big Day. Erk Lama lagi kan you all? I rase lama lagi nih ... hahahah

Tapi as you know, we still dont have our Wedding date yet. So itu hanya laaa orang kate agak2 date je laaa kan? Sebab tak de date yang sebenarnya.

Jom kite chekidaut da sampai mana persiapan kahwin cik Adeeb :


Wedding Story

Haaaa hamek kau siap bercover lagi checklist cik adeeb ni ye. ;)

12-10 Months Before Ceremony - BELUM
Tentukan tarikh & hari perkahwinan –
Booking for MUA (solemnization) –
Booking for MUA (reception) –
Booking for OPhotographer –
Booking for OVideographer -
Catering for Solemnization –
Catering for Reception -

9-8 Months Before Ceremony - BELUM
Solemnization’s place –
Reception’s place –
Solemnization theme –
Reception theme –
Family theme for bride side –
Family theme for groom side – 
 
7 Months Before Ceremony
Listdown barang hantaran for both side - DONE
Beli Barang Hantaran - Half Done
Start cari baju nikah –Survey DONE
Start cari baju untuk majlis resepsi –NOT YET
Start cari kad jemputan reception –Survey DONE

6 Months Before Ceremony- BELUM
Buat tempahan Tok Kadi -
Emcee for majlis resepsi –
Mencari tukang cakap for both side
Survey Nikah Favor 
Mendapatkan borang2 yang diperlukan –
Mencari kompang –
Renovate Rumah -
 
Since Adeeb most known as Miss LAST Minute, so nampaknya, banyak lagi persiapan yang belum dibuat! heheheh (sambil senyum kerang-kerang busuk gitu i olll)  
 
Nampaknya tak da ape pun persiapan yang cik Adeeb buat selain dari barang hantaran. Kursus kahwin pun belum pergi. Aduhaiii. kenapalah kami terlalu busy sampai takda masa nak buat preparation ni eh? why ohh whyyyyyy????
 
Selain dari masalah tiada masa, kami juga mempunyai masalah besar iaitu, tiada tarikh kahwin lagi. Jadinya, Tolong laaa mak bapak bagi tarikh keramat pada anak mu ini. Beliau mahu buat persiapan kahwin ni. Dan mahu plan perbelanjaan bulanan beliau. Tolong laaaaa ye. 




Sekian,
Penulis yang Da nak kahwin ke belum ni?


 
 
 
 

Slideshow Majlis Tunang





So Ini lah dia Slideshow Majlis Tunang Cik Adeeb dan Tunang. 


Happy Watching ;)








p/s : For better resolution, you may watch it on youtube by clicking the link on the video.




Yang Benar
Cik Tunang sesorang











Persoalan Single Dan Married




Eh umur u muda nya nak Kahwin?

So I answered them, my friends ade yg dah ade anak pun. anak dia dah boleh lari2 kat taman permainan. and jodoh i dah sampai pun. lagipun umur bukannya kayu ukur untuk mendirikan rumah tangga dan mengukur bahagia tidak. atuk nenek kita dulu2 Kahwin pun umur 15 13 10 tahun.



Kahwin sekat kebebasan?

kalau Kahwin awal tak semestinya kita tak boleh buat apa yang kita buat time single, yang bezanya dah ada orang yang boleh jaga kita lebih masa. Dan Kebebasan apa lagi yang kamu mahu sekiranya kamu sudah bebas bersama suami kamu bila-bila masa.

Kahwin Menambah beban?

Betul. Saya Setuju Kahwin tu penambah beban. Tapi ia tidak dipanggil beban. Ia dipanggil Tanggung jawab. Ia menambahkan tanggung jawab kita pada suami, keluarga kami dan keluarga ibu bapa serta keluarga mertua dan diri sendiri dan lebih bertanggung jawab pada apa-apa sahaja.

Saya memang bukan jenis yang bertanggung jawab. tapi saya boleh belajar.

Sekarang pandai la cakap, belum kahwin, nanti da kahwin, kita tengok?!

Ya betul. saya memang pandai cakap. Saya ikut apa sahaja aturan yang telah ditetapkan oleh Allah kepada saya. Saya bahagia, atau pun tidak, itulah yang saya kena lalui. Jadinya lihat sahajalah. Setiap orang ada masa-masa gembira, dan sedih. Setiap Insan ada jalan ceritanya yang sendiri. dan setiap orang berhak merasakan kasih sayang, dicintai dan mencintai.


Nanti da kahwin susah tau nak kena masak, bangon pagi2 kemas rumah, jaga anak suami!

yelaaaa memang laaa banyak kerja. habis tu sampai bila nak membujang? nanti mak cik cakap saya ni anak dara tak laku la, memilih sangat la, apa2 laaa. See now you see, masyarakat yang merumitkan benda yang simple. Jangan lah asyik nak boom orang lain je. Kita buat salah ke kita buat betul ke, tetap tak betul di mata masyarakat.



kesimpulan :

Kita mungkin rambut sama hitam, tapi tak perlulah nak menjatuhkan niat anak muda yang baru nak membina masjid. 



tension!


aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa





Sekian.
Penulis yang berasa amat sebal



















Selamat Hari Jadi Sayang



Selamat Hari Jadi Sayang.

Dikesempatan ini Adeeb nak ucapkan selamat hari jadi buat Tunang , Encik K. Nurhidayat Zainal Arifin yang ke - 25 tahun.  Muda lagi kan? hehehe

Secara jujurnya selama kami berkenalan, Adeeb memang tak pernah beri kejutan, tak pernah belikan beliau hadiah dan segalanya tidak pernah. Waaaa rasa macam, 

"eh apa yang aku da buat dalam masa tiga tahun ni?" 

huhuhuhu tahun ni baru terasa susahnya mencari hadiah untuk seorang lelaki. Seriously susah okay. memang susah! dah survey, da google, dan Pinterest semuanya takde yang sesuai. Siap baca lagi tips2 hadiah untuk kekasih hati dan baca tips what yes and what not to give to your boyfriend on their birthday.

Haiii sampai macam tu sekali!

So kalian-kalian yang drop by saat ini, tolongggg tolong suggest ape hadiah yang sesuai untuk saya berikan pada tunang saya. Puhlisss you ollll .....

So sebagai ganti hadiah yang entah bila cik Adeeb boleh belikan untuk dia, Cik Adeeb hanya mampu siapkan 1 birthday wishes untuk beliau.


Birthday Wishes for Mr. Fiance


Jadinya sayang doakan kamu dapat jadi anak yang soleh dan menjadi imam yang terbaik buat saya dan keluarga kita nanti. Semoga sentiasa dirahmati Allah dan Sayang doakan segala-gala yang terbaik buat abang.

So malam ni boleh baca yasin dan party cake! Yeayyyyy!!!! 


 



Selamat Hari Jadi






Sekian dari saya,
Tunang awak.








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...